Therapievormen

De volgende therapievormen zijn wetenschappelijk bewezen effectief voor angsten en somberte.  Ik ben daarin opgeleid, 

Cogniteve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een veel toegepaste en effectieve behandelmethode in de GGZ. In CGT kijken we naar het samenspel van gedrag, gedachten en gevoelens. Negatieve overtuigingen als ‘zie je wel, ik ben niets waard” of “ik kan de angst niet aan” veroorzaken of versterken psychische problemen. 

Via een gestructureerde en stapsgewijze methode onderzoeken  we samen waar iemand controle verliest en in welke situaties dit met name gebeurt. We proberen hierin smalle vergadering aan te brengen met kleine stappen in het omgaan met situaties, gedachten en gevoelens. Er bestaan goed onderzochte protocollaire behandelingen waar veel kennis over ontstaan en geschikte interventies bij stoornissen ontwikkeld is. 

Positieve Cognitieve Gedragstherapie

In positieve CGT gaan we niet alleen uit van klachten en wat verbeterd zou moeten worden maar ook naar wat de kracht van eimand is, wat wel werkt, wat functioneel en sterk is in eiman en hoe dat vaker kan gebeuren. We onderzoeken waarden en positieve gevoelens. Dat is Positieve Psychologie. 

 

Acceptance and Commitment Therapie

ACT is een bewezen effectieve vorm van gedragstherapie (3e generatie CGT), ontwikkeld door ondermeer Steve Hayes, waarin mindfulness, cognitieve therapie en diens uitgangspunten, positieve psychologie en mindfulness (contact met het hier en nu) samenkomen in een handzaam model en proces. ACT levert veel handvatten aan voor de client. 

 

EMDR bij trauma’s

EMDR is een effectieve vorm van gerichte therapie met aandacht voor gevoel, beleving en exposure bij traumatische herinneringen. 

 

Mindfulness trainingen

Mindfulness is een door Jon Kabat-Zinn ontwikkelde training waarin uit het boeddhisme bekende mindfulness oefeningen en mediaties met psychologie samen komen en waarin het contact met hier en nu, in binnen- en buiten wereld centraal staat.

 

Mindfulness stress reductie geldt niet als behandelvorm van psychische stoornissen maar is wel ondersteunend bij een gezonde leef en denkstijl.

 

MBCT (mindfulness piekertraining) is bewezen effectief en erkend als begeleiding bij terugkerende depressies. 

Emotionally focussend therapy

EFT Emotionally Focused Therapie is ontwikkeld door Sue Johnson (Houdt me Vast). Het is bewezen effectief als een zeer mensvriendelijke therapieproces voor partnerrelaties.